Welke gitaar?

 

Akoestisch

 

Voor kinderen adviseer ik altijd de Spaanse gitaar met nylon snaren. Het speelt niet zo zwaar als een staalsnarige  gitaar en ook de aanslag met de vingers van de rechterhand is prettiger.
In principe is dit een prima gitaar om mee te beginnen. Voor jong en oud.

De staalsnarige gitaar speelt een stuk zwaarder voor zowel de linker als de rechterhand. De hals is meestal ook wat smaller en zeker als je wat dikkere vingers hebt kan dit lastig zijn.
Deze gitaar klinkt wel wat helderder, zeker als je met een plectrum speelt,  en er zit tegenwoordig vaak een element op zodat je hem ook kunt versterken. Zelfs een ingebouwd stemapparaat is vaak aanwezig. Ook wel handig.
Wel moet gezegd worden dat wanneer je nooit versterkt gaat spelen je beter een gitaar zonder die toevoeging kunt kopen. Anders betaal je voor iets wat je nooit gebruikt!!!

Weet je nog niet precies wat je wilt, wacht dan met kopen tot na de kennismakingsles.

 

Elektrisch

 

Hierin is de keuze ook zeer groot.  De meeste starter setjes uit muziekwinkels zijn prima om mee te beginnen. Na 1 of 2 jaar kun je dan altijd overschakelen. Als je al wat langer speelt heb je een beter idee van wat je wilt( en kunt) en kun je ook een betere keuze maken m.b.t. de versterker (100 watt hoeft echt niet altijd).
Ook hier kan ik je tijdens de kennismakingsles meer over vertellen.

Nog een klein detail over de keuze voor akoestisch of elektrisch: een akoestische pak je wat sneller. Je hoeft niet met de versterker en snoeren lopen sjouwen. De klank van een akoestische gitaar is door zijn bouw al mooi uitgebalanceerd. Bij een elektrische moet die balans uit de aanslag van je hand komen.
Dat is echt een stuk moeilijker!!!!