Wanneer Beginnen

 

 

De beste leeftijd om met gitaarspelen te beginnen is niet exact aan te geven. Niet iedereen heeft dezelfde aanleg voor het instrument. Motoriek, interesse en muzikaliteit zijn zomaar wat eigenschappen die in verschillende mate aanwezig zijn en bepalen hoe het gitaarspelen zich bij iemand kan ontwikkelen. In principe kun je natuurlijk op elke leeftijd beginnen.

 

De praktijk heeft mij geleerd dat vanaf groep 5/6 een prima startpositie is. De fijne motoriek is vanaf deze leeftijd goed ontwikkeld. Zeer belangrijk omdat je bij de gitaar een toon maakt door met beide handen een beweging uit te voeren. Elke hand heeft zijn eigen beweging maar het moet wel exact gelijk. Dat is kort samengevat het technische beginnersprobleem bij gitaarspelen. Dan heb ik het nog niet eens over in de maat spelen, timing, dynamiek.…..

 

Veel belangrijker  voor mij is het speelplezier. Je moet het leuk vinden om nieuwe dingen te leren op de gitaar. Menigeen wil natuurlijk bekende liedjes leren maar probeer ook open te staan voor nieuwe klanken en nieuwe/andere technieken. Er is meer dan genoeg. Ieder in zijn eigen tempo en toegespitst op zijn eigen interesse. Daarom zijn de lessen ook individueel.

 

Voel je niet te oud om te beginnen want een leeftijdslimiet heb ik niet!!!