Over de lessen

 

Akoestisch.

 

Klassiek 

 

Vanuit mijn studie gezien het meest voor de hand liggend. Je speelt met je vingers, de “klassieke” techniek. Hiermee kun je ook solistisch meerstemmige stukken spelen. Je leert het notenschrift en met behulp van diverse methodes komen allerlei muziekstijlen aan de orde. Zeker in samenwerking met andere instrumentalisten is het leren van het notenschrift een must.

 

Fingerpicking

 

De klassieke techniek wordt ook veel gebruikt in de popmuziek. Fingerpicking heet het dan. Je hoeft niet eerst het notenschrift te leren. Met tabulatuur notatie is dit ook prima te leren.

 

Bekende nummers waar deze techniek wordt gebruikt zijn:

Tears in Heaven - Eric Clapton

Nothing else matters - Metallica

Sweet Goodbyes - Krezip

Love you more - Racoon

Hero - Family of the year

Just Breath - Pearl Jam

Stairway to Heaven - Led Zeppelin

 

Naast fingerpicking is natuurlijk slaggitaar ook een must om liedjes te begeleiden.

 

Elektrisch.

 

Door mijn ervaring in diverse bands heb ik hier een breed repertoire opgebouwd dat ik als lesmateriaal gebruik. Alles is genoteerd als tabulatuur. Cijfers op 6 lijntjes onder elkaar geven de vakjes aan die je in moet drukken. Deze notatie is veel te vinden op internet (Tabs).

 

Wat ik vooral probeer is een basis te leggen zodat iemand mee kan komen in een band. Dit leer je door veel mee te spelen met het originele nummer of een begeleidingsschema van bas en drum.

Hierdoor leer je één van de belangrijkste aspecten van het muziekmaken: Timing!!

 

Zorg dus dat je naast je versterker altijd een geluidsinstallatie hebt staan om muziek af te kunnen spelen.

 

 

Ook leer je m.b.v. diverse toonladders hoe je kunt improviseren en zelf een solo kunt maken. Hiervoor leer je allerlei licks en riffs. Dit zijn korte fragmenten (soms maar 3 of 4 tonen) die als basis kunnen dienen voor je eigen solo. De technieken die je hierbij leert heb je absoluut nodig om bestaande solo’s uit de pop- en rockmuziek te kunnen begrijpen en na te spelen. Ook intro’s van popsongs vormen een leuke bron om diverse technieken te leren. Door ‘op het gehoor’ iets uit te zoeken leer je ook uit het hoofd te spelen.

 

Ik behandel dus niet zozeer allerlei solo’s maar probeer je de basis te leren van waaruit je zelf verder kunt komen en mee kunt draaien in een band.

Zomaar een greep uit artiesten waar ik in de les iets van gebruik: AC~DC, Greenday, The Off Spring, Brian Adams, RHCP, The Police, Anouk, Foo Fighters, U2…. Als een nummer actueel is en leuk gitaarwerk heeft, probeer ik deze altijd voor de lessen op papier te zetten.